meriva-preklady.cz
čeština

Po které klávesnici sahají překladatelé všemi deseti?

10.12.2021
Přečteno: 986x

www.meriva-preklady.cz

Klávesnice je naprosto zásadním prvkem překladatelské práce. Tak jako kladivo pro truhláře, skalpel pro lékaře nebo tužka pro kreslíře. Existují sice už moderní programy, kde můžete svůj text diktovat do mikrofonu a počítač píše za vás. Ale ruku na srdce, v našich podmínkách je to ještě nesplněný sen. Proto vám v dnešním článku poradíme, jak si vybrat správnou klávesnici, aby vám to spolu klapalo. 

Správná klávesnice pro překladatele

 

Je z čeho vybírat

Vývoj klávesnic se za poslední roky posunul o míle dopředu. Už dávno to nejsou jen obdélníkové placky před monitorem. Na výběr máte různá ergonomická zpracování, multimediální funkce nebo další pomocné prvky, které vám ulehčí celodenní práci na „kladivu pro překladatele“.

 

Kalkulace na překlad pro firmy a odborníky.

 

Klávesnice podle překladatele

V naší překladatelské agentuře jsme za 20 let nepřetržitého překládání vybouchali už několik desítek klávesnic. Můžeme vám tak s docela velkou dávkou jistoty poradit, které klávesnice vám opravdu ulehčí překladatelský život.

Ergonomie klávesnice

Předně je dobré věnovat dobrý pozor ergonomii klávesnice. Jak jsme už řekli, dnes to nejsou jen placaté obdélníky. Ergonomické klávesnice mají různá vlnění, naklopení, speciální uložení kláves, a to tak, aby vašim prstům a rozložení rukou co nejpřirozeněji seděly a nezatěžovaly vás.

Je dobré si ergonomickou klávesnici vyzkoušet na živo, protože ne každému překladateli může sedět ergonomie nadesignovaná výrobcem. Někdo má menší ruce, někdo má delší prsty, někdo rád sedí výše, někdo rád píše v leže atd. Každopádně pokud změníte tvar klávesnice, připravte se na to, že může chvíli trvat, než si na nový tvar zvyknete. Ale pak budete většinou spokojení a méně unavení.

Uložení kláves

Velkou pozornost také věnujte tvaru a uložení jednotlivých kláves. Měkkost či tvrdost stisku může zásadně ovlivnit několikahodinové sezení u počítače. Při psaní musíte cítit ten správný odpor, aby pro vás práce byla naprosto komfortní. Spíše doporučujeme měkčí klávesnice, které nevyžadují při psaní mnoho síly v prstech a prsty přes ně jen ladně přejíždějí. 

Multimediální tlačítka

Věc, kterou překladatelé často podceňují. Přitom jim může zásadně zrychlit práci s počítačem a jednotlivými programy. Tyto klávesnice jsou sice o trochu rozměrnější, ale pokud máte svůj stůl a pevný počítač, kde pravidelně překládáte, nebude to nejspíš problém.

Některé multimediální klávesnice mají sice jen základní tlačítka na ovládání multimédií. U některých klávesnic si ale můžete nastavit, co která tlačítka mají spouštět – například textový program, překladatelský program, slovník apod. 

Klávesnice bez drátu

To je naprostá pecka! Klávesnice, kde vás neomezuje žádný kabel, kterou můžete kdykoliv zvednout, posunout nebo přendat, vám ušetří spoustu prostoru a nervů. A navíc tyto klávesnice nejsou ani výrazně dražší než ty kabelové. Rozhodně vybírejte tedy vybírejte bezdrátové klávesnice.

Podsvícená klávesnice

Tohle je vlastnost, která někomu může vyhovovat, ale pro někoho bude absolutně zbytečná. V naší překladatelské agentuře klávesnice s podscvícením nepoužíváme. Ale dokážeme si představit situace, kdy se vám může podsvícení hodit – např. když nechcete při večerní práci otravovat partnera rozsvícenou lampičkou. 

Doplňky ke klávesnici

Jako skvělý doplněk k vaší klávesnici můžeme ovšem doporučit různé polštářky na podepření zápěstí. Většinou si ji po celé délce rozložíte před klávesnici a na ně příjemně položíte ruce. Ušetříte tak svalům na rukou spoustu celodenní námahy. 

Koukejte na zna(č)ky

Klávesnice se také rozlišují podle rozložení prvních 6 písmen. Zatímco americká klávesnice má rozložení QWERTY, u té české funguje rozložení QWERTZ. Česká klávesnice má navíc ještě speciální diakritiku.

Je na vás, co si vyberete. Potřebujete-li psát několikrát denně specifické znaky typu &, ® nebo ©, je dobré znát jejich klávesové zkratky. Používání počítače vám rozhodně zpříjemní také zkratky, které slouží k jeho celkovému ovládání. Je dobré mít na paměti, že vybrané klávesy a tedy i zkratky jsou u ostatních značek jiné než u produktů Apple.

Některé klávesnice kvůli úspoře místa postrádají numerický blok. V případě potřeby můžete sáhnout také po kouscích s jinými speciálními znaky, například azbukou nebo čínštinou. Ty se mohou vyplatit uživatelům, kteří s danými jazyky přichází denně do kontaktu, tedy právě překladatelům. Pokud tyto znaky využíváte pouze výjimečně, zkuste si vyhledat online verze těchto klávesnic.

První dotyk klávesnice

Máte vybranou ideální klávesnici? Výborně. I přesto, že jste si na internetu našli svůj vysněný kousek, radíme si před koupí klávesnici osahat v kamenném obchodě. Třeba zjistíte, že její používání není pohodlné pro vaše ruce a začnete hledat nanovo.

A pokud nejste zrovna překladatel, nevadí! Kalkulace na překlady většinou vyřizujeme do 60 minut. Složitější poptávky pak v rámci 1 pracovního dne. Stačí nám už jen napsat – na vaší skvělé klávesnici...

 

Autor: Tomáš Nezbeda

 

Ale tohle nemusí být úplný konec! Za 10 minut hravě přečtete další 3 úžasné články:



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies