meriva-preklady.cz
čeština

Kdy a jak psát čárky kolem slova „prosím“?

5.10.2021
Přečteno: 62985x

www.meriva-preklady.cz

Představte si, že píšete e-mail. Potřebujete například vysvětlit, že se zpozdíte s termínem nebo potřebujete dodat nějaké další podklady k práci. A chcete být zdvořilí. Jak správně v psané komunikaci prosit? Ukážeme vám pár praktických příkladů. 

Psaní prosím s čárkami, nebo bez čárek

Slovo prosím na začátku věty

Tady záleží na tom, jestli po slově následují pouze větné členy, nebo samostatná plnovýznamová věta. Všimněte si rozdílu u následujících příkladů:

  • Prosím (vás) o zaslání podkladů nejpozději do příštího týdne.
  • Prosím (vás), abyste mi zaslali podklady nejpozději do příštího týdne.
  • Prosím (vás), zašlete mi podklady nejpozději do příštího týdne.

 

V prvním případě jde pouze o větu jednoduchou. V té druhé a třetí už nám slovo prosím uvozuje další větu a jde tedy o souvětí.

Slovo prosím uprostřed věty

Existují případy, kdy prosím stojí uprostřed věty a působí tak jako vsuvka. Tedy slovo, které by se dalo bez problému vypustit a význam věty by zůstal stále stejný. Dalšími takovými vsuvkami může být třeba slovo mimochodem, bohužel, naštěstí, naneštěstí, samozřejmě atd.

Příklady použití:

  • Zašlete mi, prosím, podklady nejpozději do příštího týdne.
  • Zašlete mi prosím podklady nejpozději do příštího týdne.

 

Jak vidíte, jsou možné obě varianty. Záleží jen na vás, jak moc chcete být důrazní. Pokud dáte před i za slovo čárku, svoji prosbu tím zvýrazníte. 

Slovo prosím na konci věty

Existují případy, kdy prosím stojí na konci věty a tvoří tak jakýsi „dovětek”. V tomto případě opět platí použití čárky, protože slovo tvoří samostatnou větu.

Příklady použití:

  • Zašlete mi podklady nejpozději do příštího týdne, prosím.
  • Pošlete mi zpětnou vazbu co nejdříve, prosím.
  • Zkuste se zamyslet nad případným řešením, prosím.

 

Nicméně tato varianta se používá méně. Slovo prosím tu působí málo důrazně a takový slovosled není v češtině příliš obvyklý.

Tip na závěr: Chcete poradit, jaká pozice je pro slovo prosím optimální? Za nás jednoznačně začátek věty. Prosba je dostatečně výrazná, nenarušuje plynulost věty a slovosled působí přirozeně.

U nás prosit o korekturu nemusíte!

Potřebujete solidní jazykovou korekturu? U nás o ni rozhodně nemusíte prosit, rádi vám ji provedeme „bez odmlouvání“. ;-)

 

 



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies