meriva-preklady.cz
čeština

Verzus vs. versus — co je správně?

22.10.2018
Přečteno: 53684x

www.meriva-preklady.cz

Na naší facebookové stránce jsme se vás naposledy ptali, zda se píše verzus, nebo versus:

verzus, nebo versus

Správné řešení: versus

Versus je slovo, kterým se můžete u svého šéfa nebo klienta tzv. blýsknout. Pochází z latiny, dobře zní, a když jej dokážete promyšleně použít, může vaše texty posunout o jeden inteligenční stupeň výš. Bohužel se často stává, že lidé píší to, co slyší, nikoliv to, co je správně.

Ale abyste se neztrapnili, napovíme vám, jak tuto předložku správně používat. Je vždy spojena s 1. pádem a vyjadřuje: rozpor, střetnutí dvou celků, osob, věcí, hledisek apod. Výslovnost je sice v češtině „verzus“, nicméně správný zápis je pouze versus

  • Příklady: Real Madrid versus Barcelona, překladatelé versus tlumočníci

 

Zkratky versus

Slovo versus se velice často také zkracuje. Povolené jsou zkratky v. nebo vs. — obojí je správně. Praktičtější je ale používat zkratku vs., protože zkratka v. může zkracovat také viz. Zkratku versus doporučujeme psát s tečkou, tedy nikoli jen vs (bez tečky).

  • Příklady: Sparta vs. Slavie, korektoři vs. copywriteři

 

Kalkulace na překlad pro firmy a odborníky.

Původ slova versus

Původ slova sahá do poloviny 15. století. Z latiny se slovo versus překládá jako: obrat, otáčení, směrem do, směrem k. A pro zajímavost, např. angličtina používá slovo versus velmi ráda, ostatně jako všechny latinské výrazy. 



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies