meriva-preklady.cz
čeština

Oxford comma aneb čárka před „and“

8.1.2018
Přečteno: 4038x

Tomáš Nezbeda (www.meriva-preklady.cz)

V dnešním článku o anglickém pravopise se budeme věnovat problematice poslední čárky ve výčtech před spojkou „and“. Označuje se jako Oxford comma, někdy se jí také říká Serial comma, což přesněji označuje její použití.

Když uvádíme výčet více než dvou položek ve větě, můžeme, nebo nemusíme uvést čárku před třetí, resp. poslední položkou. Před poslední položku vkládáme většinou spojku “and”. Použití – nebo spíše nepoužití – této čárky může být někdy matoucí. Nejlépe ukážeme danou problematiku na základě příkladů a jejich překladů.

Psaní čárky před and

Bez čárky před „and“

Věta: I adore my pets, Madonna and Messi.

Překlad: Miluji své mazlíčky, Madonnu a Messiho.

První věta evokuje v rodilém mluvčí myšlenku, že miluji své domácí mazlíčky, a ti se jmenují Madonna a Messi.

NEBO

Překlad: Madonno a Messi, miluji své mazlíčky.

Případně může daná věta evokovat, že Madonně a Messimu říkám, že miluji své domácí mazlíčky. 

Kalkulace na překlad pro firmy a odborníky.

 

S čárkou před „and“

Věta: I adore my pets, Madonna, and Messi.

Překlad: Miluji své mazlíčky, Madonnu a Messiho.

V této větě je použita Oxford comma a naznačuje rodilému mluvčímu, že miluji tři samostatné věci – mazlíčky, zpěvačku Madonnu a fotbalistu Messiho.

Koneckonců, použití čárky před „and“ je do značné míry věc stylistiky. Kupříkladu tato čárka nemá zastání ve stylistické příručce AP, což je příručka, kterou uznává a používá anglicky píšící novinářská obec. To lze vysvětlit záměrem udržet stručnost a přímost novinového textu.

Oxford comma v americké a britské angličtině

Co se týče rozdílu mezi britskou a americkou angličtinou, zdá se, že Oxford comma používají častěji Američané. Britští rodilí mluvčí ji používají méně, ale doporučují její použití, pokud by mělo dojít k nedorozumění bez její přítomnosti. Je to spíše otázka konkrétního style guide.

Neradi používáme jakožto věrohodný zdroj Wikipedii, ale na níže uvedeném odkazu je tato problematika poměrně dobře rozepsána. Jsou zde také uvedeny americké a anglické style guides, které hovoří jak pro, tak proti jejímu používání.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_comma



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies