meriva-preklady.cz
čeština

Poskytují AI překladače skutečně kvalitní překlady?

18.5.2023
Přečteno: 1344x

www.meriva-preklady.cz

Vidíte ten umělý „humbuk“ okolo sebe? To právě povstala AI ve své nejvyšší formě a z velké části se dotýká i nás překladatelů. Abyste tomu rozumněli správně – vůbec nezpochybňujeme sílu, význam a praktičnost umělé inteligence. Ale jsou tyto strojové překlady opravdu tak dobré, že se i u odborných textů obejdete bez kvalitních překladatelů?

porovnání překladů umělé inteligence - AI a překladů živého překladatele

AI překlady stále nechápou široký kontext

Jednou z klíčových výhod živých překladatelů je jejich schopnost porozumět nejen cizímu jazyku, ale i historii, kultuře nebo trendům země, která je s daným jazykem spojená. AI může sice ovládnout slovní zásobu a gramatiku, ale stále jí chybí hluboké pochopení kontextu, jemných nuancí a kulturních odkazů. Ne že by strojové překlady nebyly v současnosti k přečtení, ale živý překladatel ve většině případů stále poskytuje přesnější a mnohem citlivější překlad, který skutečně reflektuje původní význam textu.

Rychlost nemusí znamenat absolutní výhodu

Umělá inteligence sice na plné čáře vyniká v rychlosti překladu, ale rychlost není jediný faktor, který je třeba při překladech zohlednit. Mnohem více je důležitá přesnost, adekvátnost a třeba i čtivost textu. K čemu je vám důležitý odborný překlad, který je pro vaše zákazníky takřka nepoužitelný? AI je sice schopna překládat velké objemy textu během několika sekund, ale lidský překladatel zajišťuje textům vyšší úroveň jazyka a stylistiky pro správné porozumění textu. Texty přeložené pomocí AI tak mohou sloužit spíše pro prvoplánovou informaci, nikoliv jako konečný výstup.

Je opravdu AI překlad levnější?

Ano, strojové překladače jsou k dispozici neustále a jsou cenově výrazně dostupnější než jejich lidské protějšky. Na druhou stranu, kvalita výstupů lidského překladatele je stále nedosažitelná. Pokud překládáte právní smlouvy, finanční analýzy, technické návody a tak dále, špičkový překladatel vám rozhodně nepošramotí pověst, neodradí zákazníky a nezastaví prodeje. Spoléháním se výhradně na AI riskujete výskyt velmi závažných chyb, a tím i poškození svého jména na trhu.

Konzistence ve správné terminologii

Umělá inteligence vám může nabídnout cenovou úsporu, ale špičkový překladatel vám vždy zajistí konzistenci a spolehlivou interpretaci textů. Během našeho testování AI nedokázala zachovat konzistentnost terminologie, o správnosti zvolených výrazů ani nemluvě. Faktory, jako je únava nebo stres, sice mohou ovlivnit práci překladatele, ale na druhou stranu, živý překladatel je schopen pochopit a interpretovat různé jazykové nuance, které AI může snadno přehlédnout.

Kalkulace na překlad pro firmy a odborníky.

Kreativita překladu k nezaplacení

Kde AI může zaostávat, lidský překladatel exceluje. Živí překladatelé jsou schopni dodat překladu kreativitu, která může být v některých případech nezbytná. Toto se týká zejména kreativních textů, jako jsou marketingové materiály nebo knihy. I když se AI neustále vyvíjí, zatím nemá cit a vkus pro přirozenou lidskou kreativitu a schopnost dokonale interpretovat text.

Ochrana dat v překladu na prvním místě

Často v naší překladatelské agentuře překládáme velmi citlivé materiály – smlouvy, obchodní dohody, finanční výkazy apod. Naši klienti nám dost často zdůrazňují, jak důležité je nevyzradit poskytnuté informace třetím stranám (někdy dokonce sepisujeme NDA). Ale v případě umělé inteligence všechno předáváte na servery, o kterých nemáte žádný přehled... Ochrana a bezpečnost citlivých informací je v současnosti jednou z nejdiskutovanějších otázek, a to samé platí i pro překlady. Lidský překladatel je odpovědný a žalovatelný. Ale koho budete žalovat v případě úniku informací od umělé inteligence? V důležitých záležitostech, kde je důvěrnost na prvním místě, je tak lidský překladatel stále neocenitelný.

Koho tedy vybrat k překladu – živého překladatele, nebo AI?

Živý překladatel i umělá inteligence mají své silné stránky a svá omezení. Rozhodnutí mezi nimi by mělo být založeno na konkrétních potřebách vaší firmy. Pokud potřebujete rychlý prvoplánový překlad, který vám bude sloužit jako nezávazná informace, bude pro vás AI ideální volbou.

Pokud však hledáte kontextově adekvátní, odborně přesný a stylisticky 100% překlad, rozhodně doporučujeme stále živé překlady. Je důležité vzít v úvahu nejen rychlost, ale také kvalitu překladu či ochranu citlivých dat. V určitých případech můžeme použít kombinaci obou, kdy AI poskytne rychlý návrh překladu a lidský překladatel jej vyšperkuje a zpřesní do špičkové podoby.

Objednejte si přesný překlad online

  1. Použijte k tomu rychlý formulář
  2. Zkontrolujte kalkulaci
    Do 30 až 60 minut dorazí na váš e-mail kalkulace od našeho týmu.
  3. Nyní můžete objednat překlad
    Kalkulaci stačí schválit zpětně e-mailem. Náš tým se postará o zbytek.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies