meriva-preklady.cz
čeština

Jak (ne)správně přeložit patra v budově?

14.3.2018
Přečteno: 8337x

www.meriva-preklady.cz

Není to tak dávno, co jsme pro jeden významný zámek v jižních Čechách překládali texty na informační tabule. Orientační a informační texty jsme překládali z češtiny do angličtinyněmčiny a do ruštiny. Poměrně velký zádrhel nastal, když jsme překlad do angličtiny odevzdali s jiným označením pater, než bylo původně v češtině.

jak přeložit patra a poschodí;

Rozpory v překladu pater/poschodí

Zadavatel tohoto prezentačního překladu se podivoval nad tím, jak se může překladatel tolikrát splést v očíslování pater v jednom textu. Nicméně označování pater se pro cizince, potažmo pro překladatele, může rozcházet s tím, jak obecně pojmenováváme patra v Česku. Daný text překládal Američan rodilý mluvčí, proto ke změně označení přistoupil. 

Evropský standard

Britská angličtina se drží jakéhosi evropského standardu, kde first floor označuje podlaží přímo nad přízemním podlaží. Je to tedy podobné jako v českém prostředí. Sled číslování je tedy:

ground floor (=přízemí), first floor, second floor, third floor atd.


Tohoto standardu se drží také mnoho bývalých britských kolonií, mnoho latinsko-amerických států a také mnoho států Commonwealthu.

Americký standard

Američané tuto mentalitu číslování nesdílí. Pro ně začíná první patro již v přízemí. V americké angličtině se tedy začíná s označením first floor a následují patra o jedno číslo posunutá:

first floor (=přízemí), second floor, third floor, fourth floor atd.


Paradoxně se amerického standardu drží také v Rusku a v bývalých státech Sovětského svazu (např. v Estonsku a v dalších státech).

 

Abyste nezabloudili v překladu

Na výše uvedené rozdíly je dobré myslet při pobytu v zahraničí. Je třeba být připraven na to, že když např. v Americe pojedete výtahem do pátého patra, může se vlastně jednat o patro čtvrté. Tento rozpor může ale nastat i ve výtazích, které jsou instalovány v České republice. Označení často záleží na výrobci výtahů, a zda je v tomto případě lokalizace číslovacího prvku variabilní a je na ní výrobce připraven.

Každopádně při nejhorším seběhnete nebo vyběhnete jedno patro a uděláte něco pro svoje zdraví.



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies